Gazou had vreselijke krampaanvallen van kolieken

Alweer een succesverhaal !! Enige tijd geleden schreef ik al hoe Sander mij heeft geholpen met mijn hartritmestoornis … Nu was het de beurt aan mijn paardje Gazou …

Gazou had vanaf zondagmorgen vreselijke krampaanvallen van koliek.
DA erbij, spuiten erin, nog meer spuiten erin, veel lopen met haar, enz.
Het scheen niet te helpen. In de avond nog maar een keer de DA erbij. Weer een lading medicijnen erin, wormkuur gegeven, weer lopen, maar het leek alleen maar slechter te worden …. Ze was volgens DA niet verstopt .. dus gissen naar de oorzaak.
In de tussentijd bleven de aanvallen van hevige krampen maar komen. Ooit een paard gezien dat eruitzag als een vis op het droge ??? Nou, ik dus nu wel … zo naar om te zien ..

Volgende dag geen verbetering, dus maar weer DA gebeld. Deze constateerde toch een flinke verstopping in de darmen, dus spuiten erin, paraffine erin en weer de hele dag lopen. Daarop later op de dag een beetje mest, maar daar bleef het bij. Aanvallen werden er in ieder geval niet minder om …. en Gazou werd maar meer moe en moe …
Overleg met een inmiddels goede vriendin Ellen Jenniskens, welke mijn paard goed kent en al langer regelmatig masseert, en werkt met o.a. lymfedrainage technieken en voeding (en meer)
Deze gaf ook al aan dat het probleem mogelijk elders gezocht moest worden en dat enkel pijnstilling en darmverslapper spuiten mogelijk niet het gewenste resultaat zou geven ……
In de avond weer DA erbij. Deze constateerde dat de mest er inmiddels waarschijnlijk uit was, want de darmen waren rustig (?!)

Op dag 3 nog steeds geen verbetering. Aan de lopende band krampen en Gazou was langzaam aan het opraken.
Dus …. weer DA erbij .. Deze kwam tot de conclusie dat er nog steeds veel mest in zat, en dat het allemaal zijn tijd nodig had . Tja, makkelijk gezegd maar intussen had Gazou echt geen energie meer. Lag op dat moment al 2.5 uur plat op haar zij, wilde niet meer bewegen. Die blik in haar ogen draag ik nog wel ff met me mee, ben ik bang.
DA besloot tot het nogmaals toedienen van paraffine. Ik blij, er zou in ieder geval wat gebeuren om mijn meisje te helpen.
Maar toen de DA van zijn auto terug kwam om de spullen daarvoor te halen, zei hij : “Sorry, heb geen paraffine bij me, dus ik geef haar nog maar flink wat pijnstilling. ”
OMG !!! Wat was ik gefrustreerd ….. zo erg dat ik er ook helemaal klaar mee was, ik heb ook niet meer tegengesputterd. Ik had natuurlijk kunnen eisen dat ze toch paraffine zou krijgen, maar ik voelde gewoon dat ook dat haar niet zou gaan helpen, dus ik besloot het over een andere boeg te gooien. Heb Sander gebeld ….

Toen om 16.00 uur Sander op stal kwam, stond Gazou na 3 uur plat liggen op. Sander is met haar aan de gang gegaan, ruim 2.5 uur lang !!!!
Tijdens de behandeling liet ze zich heel braaf helpen en ze ontspande zichtbaar onder de handjes van Sander. Meerdere malen zag ik dat ze Sander wilde zeggen dat het haar goed deed.
Ze begon te gapen (op het moment dat Sander me vertelde dat het probleem in de maag was ontstaan, en gapen is een signaal van maagpijn)
Na ongeveer een uur met haar aan de gang te zijn geweest, begon ze haar staart steeds op te tillen en winden te laten, yess !!
Maar mest kwam nog niet echt. Sander gaf aan dat hij voelde dat het los aan het komen was en probeerde haar te helpen met dat laatste stukje.
Tot 2.5 uur lang …….. geen mest, maar wel een paard dat ontspande en geen kramp meer had op dat moment. En dat na bijna 3 dagen om het uur of nog meer krampaanvallen !!

Dan maar ff koffie drinken … en afwachten.
En ja hoor, diezelfde avond heeft Gazou 3 keer gemest !!!!
Wow !!! en nog veel mooier : ze knapte op, geen kramp meer gehad.

Nu zijn we anderhalve dag en nacht verder en het gaat SUPER !!
Ze mest volop, heeft weer praatjes en eet en drinkt normaal.
Ze heeft geen pijn meer en is goed aan het herstellen van de aanslag op haar lijf !!! Ik heb het gevoel dat ze snel weer helemaal de oude is !!

Met Sander en Ellen Jenniskens haar voedingsschema doorgesproken en een plan van aanpak gemaakt om deze ellende in de toekomst te voorkomen !!!

Iedereen mag ervan denken wat hij wil, maar ik heb wederom de bevestiging gekregen dat je altijd naar je gevoel moet luisteren en goed naar de paard moet kijken wat hij/zij aangeeft wat wel en niet goed voor hem/haar is.
Wat voor het ene paard goed is, kan voor het andere voor problemen zorgen, net zoals bij ons mensen het geval is.
Ik wil hiermee absoluut niet de dierenartsen in een kwaad daglicht zetten, integendeel, maar soms lijkt de reguliere geneeskunde alleen niet afdoende, of is een alternatieve route doeltreffender. En meestal weet je zelf diep van binnen heel goed welke route voor jou en/of je dieren de beste is .
Durf daarop te vertrouwen !!!

Sander, enorm bedankt maar weer !!
Slingers en ballonnen voor op jouw podium zijn besteld !!

foto van Chantal Janssen.
foto van Chantal Janssen.

foto van Chantal Janssen.